Αθλητισμός και υγεία

Πολλά είναι τα στοιχεία που καθορίζουν την πορεία ενός αθλητή. Ειδικά σε αθλήματα που είναι ποιοτικό και αρκετά υψηλού επιπέδου άθλημα και η παραμικρή λεπτομέρεια μετράει αρκετά.

 

Πολλοί ρίχνουν το βάρος στο ταλέντο, στα σωματικά προσόντα, στις φυσικές δυνάμεις, στα μέσα προπόνησης, χωρίς να ασχολούνται με το βασικότερο συστατικό της επιτυχίας, την Αθλητική Νοοτροπία και Συμπεριφορά! Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα αθλητών και αθλητριών όπου παρότι δεν διέθεταν ταλέντο και σωματικά προσόντα ούτε ιδανικά μέσα προπόνησης εντούτοις κατάφεραν να φτάσουν ψηλά επειδή διέθεταν σωστή νοοτροπία αθλητής πρέπει να διακρίνεται τη σωστή του εξωγηπεδική και εσωγηπεδική ζωή, να είναι πειθαρχικός και αγωνιστής.


 

Στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη σκέψη και τη συμπεριφορά ενός σωσ τού αθλητή: Για να αναπτύξει σωστά και υγιεινά το σώμα του, φροντίζει τη διατροφή του. Αυτή θα πρέπει να τον εφοδιάζει με τις απαραίτητες ουσίες (βιταμίνες, πρωτεΐνες, σίδηρο, ιχνοστοιχεία, υδατάνθρακες και άλλες).

 

Τα γεύματα του αθλητή θα πρέπει να διακρί νονται για την ποικιλία τους. Πολύ συχνά (ανάλογα με το άθλημα και τις οδηγίες του προπονητή του) ο αθλητής θα πρέπει να καταναλώνει (δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρι, κοτόπουλο, κρέας, όσπρια και ρύζι Φροντίζει τον ύπνο του.

 

Το μυϊκό και το νευρικό σύστημα, που καταπονούνται ιδιαίτερα κατά την άσκηση, έχουν ανάγκη από ξεκούραση. Αυτή επιτυγχάνεται με τουλάχιστον 8-10 ώρες ύπνου το 24ωρο . Φροντίζει και προσέχει την υγεία του, την υγιεινή των δοντιών του και το ντύσιμό του κατά την προπόνηση. Είναι συνεπής στις προπονήσεις.

 

Έρχεται 15 λεπτά νωρίτερα από την καθορισμένη ώρα έναρξης της προπόνησης, για να ετοιμάσει τα παπούτσια του και το σώμα του (προθέρμανση, διατάσεις). Κατά τη διάρκεια της προπόνησης είναι πολύ προσεκτικός, συγκεντρωμένος, αυτοπειθαρχημένος, με πολλή διάθεση και σωστό ψυχισμό.

 

Στο τέλος κάθε προπόνησης δεν παραλείπει να κάνει αποθεραπεία και ντους. Καλύπτει και προσπαθεί να διορθώσει τυχόν σφάλμα του συμπαίκτη του, ενθαρρύνοντάς τον. Δέχεται τις παρατηρήσει ς με το σκεπτικό ότι μπορεί συνεχώς να βελτιώνεται, αρκεί να το θέλει. Αγωνίζεται για να είναι νικητής, από την ατομική άσκηση μέχρι και τον αγώνα με αντίπαλη ομάδα.

 

Είναι ώριμος και νηφάλιος στις απαντήσεις και αντιδράσεις του απέναντι σε όλα τα πρόσωπα που συμμετέχουν σε έναν αγώνα ή προπόνηση (συμπαίκτες, αντίπαλοι, προπονητής, διαιτητής). Θέτει υψηλούς στόχους και έχει μεγάλα όνειρα τόσο για τη ζωή του όσο και για την αθλητική του σταδιοδρομία.

 

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 58 επισκέπτες και κανένα μέλος